kaWan...

Tuesday, 27 November 2012

Pengalaman atau pengetahuan lebih penting?

Assalamualaikum semua sahabat yang datang menjengah...  : )


Mana satu pilihan anda?
Pengalaman atau pengetahuan?

 Yang selalu kita dengar, Pengalaman mendewasakan kita
tapi dengan pengetahuan pun mampu mendewasakan kita juga..kan??


Ok...contoh yang menarik di sini
kita tahu nak bersalin itu teramat sakit...sakit..dan sakit
tapi macam mana kita tahu???
mestilah mendengar dari orang yang pernah mengalami situasi nak bersalin tu..haha

tapi cukup tahukah kita level kesakitan sewaktu bersalin itu tanpa kita merasainya sendiri?




jadi, tak salah kalau saya ingin dikatakan di sini..   
(memang x salah pun, blog aku..aku punya suka la..hahahahaha)
pengalaman itu lebih penting untuk memastikan pengetahuan yang sedia ada itu betul-betul mencukupi.

Sekadar kaya dengan pengetahuan semata-mata tidak mampu menjadikan kita berilmu. Tetapi pengetahuan berpandukan pengalaman membuatkan kita semakin berilmu.


Ya benar, sebagai pelajar, hanya pengetahuan sahaja yang dapat menaikkan CGPA kita
dan hanya dengan pengetahuan kita dapat menjawab exam dengan cemerlangnya

tetapi pengalaman + pengetahuan menjadikan kita lain dari yang lain
kombo set ini menyebabkan kita lebih berani dan yakin dengan pengetahuan kita itu

pengetahuan mungkin boleh di cari di dalam buku-buku
tetapi pengalaman hanya mampu dirasai jika kita yang menjejaki
itulah bukti betapa mahalnya pengalaman dibandingkan dengan pengetahuan semata-mata~



Pendakian ke puncak pasti hambar jika tidak menoleh kiri kanan seketika untuk menimba pengalaman demi mengukuhkan pengetahuan kita sebelum tiba di puncak.  
= )


Sunday, 25 November 2012

Dah kalau semua aku kena jadi...

Assalamualaikum dan selamat bertemu kembali..!!
Walaupun agak suram dan lengang di sini, namun masih bernafas setidak-tidaknya kerpuk-kualiful ni..hahahaha  (sejak bila berhidung blog aku ni?)

Aku ada sedikit ketidak-puasan hati sebenarnya,
yang ingin dikongsikan dengan kamu semua..


hurmm..semester ini aku mengambil beberapa subjek yang menariknya,. lecturer-lecturer tersebut berkongsi kata azimat yang seakan-akan serupa.

U should know all of this because you will work for it later..!

Kelas Epidemiology
Apa awak semua ni..? itu pun tak tau, nanti uolls will be a part from public health people..jgn jadi katak bawah tempurung,
nanti u pergi bagi talk anywhere, people will laugh at you. You should know more about the current issues in Malaysia or anywhere more than other people


Clinical time..
How come dietitian-to-be dont know what the disease is all about? You should know beyond that.. nanti kalau patient tanya apa tu insulin resistant, how you are going to explain? You have to know how to explain things in easier language for your patient, and clinical way to the doctors.


Cooking meng-cooking
Macam mana uolls semua tak tahu nak bezakan ada berapa jenis pisang kat Malaysia? Nanti kalau supplier hantar stock at hospital, how you want to make sure that supplier tu x tipu kamu? Itu baru tanya pisang,. kalau saya tanya benda lain tu...Awak semua patut tahu semua ni, nanti awak yang akan uruskan. Understand?


Yeah!! only by thinking of this can make me calm...


dan..bila pulang memuhasabah diri,. terasa kekerdilan diri ini,
tapi masalahnya kalau everyday dilanyak sebegitu, makin kerdil la diri yang sememangnya kerdil ini..
hahahaha
apapun, bukan merungut.. cuma berkongsi secebis konflik dalaman yang membelenggu diri
selagi mampu, haruslah mencoba walaupun payah..
ye dak?
tapi dah update blog pasal ni, kiranya dah tak tertahan la tu..perlu diluahkan juga walau bagaimana cara sekalipun...hahaha
dah..nak stop,.makin panjang ngarutan ni nanti
ok la..jumpa lagi di lain masa
Wassalam~
('',)














Thursday, 22 November 2012

Practical Session

Assalamulaikum.

Rupanya aku sudah hampir ke penghujung semester 3..
Ya, memang hectic hidup tahun ini.. apa pun, jauh lagi perjalanan ini
dan sebenarnya dah start practical secara 'kecil-kecilan' kat Hospital Serdang
HAH?? apo bondo..praktikal pun ada istilah 'kecil-kecilan' ka?

haruslah ader... maksudnya practical suam-suam kuku la..xda la 24 jam praktikal buat kt hospital..
ada time, still guna lab untuk praktikal..
huh,makin x faham ada la..hahaha.. *abaikan

buat apa jer kat hospital?
oh.. x buat apa pun, cuak ja lebih, praktikal terketar-ketar..cakap tergagap-gagap
hahahahahahaha!!!
itulah aku...


apa jer yg ko buat dengan pesakit tu?
sebagai beginner dietitian, perkara 1st yang terjadi adalah terkelu lidah, terbeku otak
haru sungguh..ada ka depan patient, berdiri kaku, xda tanya apa-apa... blup..blup blup
lepas 5 minit, semangat kembali ditiupkan.. fikiran kembali di daratan..
barulah kami mencoba-coba sebagai Dietitian lagaknya
itu pun kelam kabut

ya la wei, tapi soalan apa yg hang tanya patient??
pastilah soalan berkaitan dengan pemakanan dan sakit patient tersebut. tapi x sesimple itu... untuk master pasal sakit-makit ni, kena arif pasal ubatan patient juga, biochemical data patient pun perlu take note.. barulah kita tak dikelentong oleh pesakit yang sememangnya sakit tu.


tapi sejujurnya, aku baru di anak tangga bawah.. bertingkat-tingkat lagi perlu didaki untuk sampai ke puncak. Practical session yang suam-suam kuku ini membantu meningkatkan lagi kemahiran dan ketekunan aku untuk belajar untuk faham, bukan belajar untuk peperiksaan.


ending kisah hang dan patient apadia?
dah tengok group aku ni nazak sesangat.. jadi bantuan pun tiba tanpa diminta
hahaha,. dietitian datang menghulur bantuan dan senapang dipegang
memang kena bantai ler.. agak tersentap dan terkesan di situ
tapi apa pun,mmg salah sendiri.. we are not well prepared..

so, the same moral of the story yang aku dapat.. bersedia sesedianya untuk practical..
kalau tidak.. beginilah jadinya...
ok..
that's all~
bye..
: :  wassalam   : :


RUSHDA

Tahukah?

Apabila terjumpa atau ter-serempak dengan nama sendiri di laman sosial itu gumbira?
Not trying to google or searching in the Facebook or Twitter
tapi kebetulan.. ya, kebetulan..
kebetulan itu menggembirakan


Thursday, 15 November 2012

alkisah alkidal

Assalamualaikum.

Dilahirkan mempunyai keistimewaan mampu menulis menggunakan tangan kiri adalah satu kelebihan.



BUKTINYA?
|
|
|
V

Hanya orang kidal mampu makan dan menulis/menaip dalam masa yang sama..KAU MAMPU?? hahahaha


Adalah lebih afdhal bagi si kidal mengupas buah memandangkan pisau dipegang menggunakan tangan kiri manakala buah yg ingin dipotong di tangan kanan.. KAU PEGANG TANGAN MANA?? ^.^


Difahamkan orang kidal ini kreatif dan pandai melukis walaupun masih belum terbuki kesahihan pada aku ini..hahahahaa


Dan yg jelas terbukti, sukar bagi si kidal apabila ingin mengambil darah dari tangan kanan. Urat x timbul-timbul oiii......percayalahh


Majoriti si kidal cenderung memakai jam di pergelangan tangan kanan.


Walaupun si kidal diajar dari kecil untuk menulis menggunakan tangan KANAN, tetapi kebanyakan kerjanya tetap menggunakan tangan KIRI, hanya menulis semata guna tangan KANAN.


Sukar si kanan mengajar si kidal bermain gitar,.melainkan si kidal yg mengajar si kidal bermain gitar.


Apabila di dalam kelas, si kidal memilih untuk duduk di sebelah kiri kelas agar tidak bertembung dgn tangan si kanan yg lain semasa menulis  : )



p/s: kalau bakal suami pun si kidal..wah..!!!! memang anak-anakku nanti semuanya si kidal berkidal la jawabnya..hehehhee

Sunday, 11 November 2012

Friday, 9 November 2012

Living a Hectic Life

Assalamualaikum.

Selesai sudah 2 subjek untuk Test 2 ni...
dan bermulalah mid-sem break yang dinanti-nanti
tapi penantian semester ini agak berbeda dengan sebelumnya..
apakah perbedaan itu?


  1. Selalunya ku pulang berbekalkan laptop dan beg pakaian semata, namun kali ini kepulangan ku disertakan dengan assignment, lab report, case study, kerja-kerja amal jariah yg harus aku laksanakan
  2. Sejak Asasi, belum pernah haku mengangkut buku utk ditelaah di rumah, tetapi telah tiba masanya untuk  aku membawa pulang salinan buku Metabolism yg baru dicetak rompak sebentar tadi (photostat la bahasa mudahnya..hahaa)
  3. Kebiasaannya, satu malam sebelum aku bertolak pulang, marathon movie sering ke udara mengisi masa-masa senggang yang gilang gemilang. Tapi kini hanya tinggal kenangan.. sob..sob..sob




itulah kehidupan baru aku sekarang, yang harus ditempuhi dengan sabarnya
Namun syukur, kudratku masih mampu mengharungi ranjau dan liku dalam kehidupan
(ayat novel best-seller ni mak jemah oiiii!!) 
hahaha..

apapun, esok bakal berangkat pulang.. dan aku terfikir,
Mungkin masa terluang dalam bas selama 5-6 jam esok mampu aku isi dengan menyiapkan salah satu kerjaku?  (believe it or not, sampai tara tu la...)

hahaha.. apapun,selamat cuti sekolah..selamat deepavali, selamat menyambut awal Muharam
and last but not least,. selamat tinggal..huhuhu
yeye...esok balik..qindu kat budak-budak kecik kt Kedah nuh... <3
BYE BYE!!!
Pulun mentelaah sampai 2 pagi, x gempak mana pun jawab tadi hah...


The moment you feel like giving up, remember all the reasons you held on for so long.  :)

Tuesday, 6 November 2012

Kesempurnaan



Memang manusia tidak pernah lari dari kealpaan dan kelalaian
dan siapakah aku ini jika dibandingkan dengan kamu semua
apapun, aku bersyukur sekurang-kurangnya aku tersedar dari kealpaan ini

bukan hanya dengan satu keazaman di bibir mampu memperbaiki kelalaian ini
ketahuilah hati perlu bersatu dengan minda, diikuti dengan perbuatan


Sungguh,
aku mudah lupa, jadi ingatkanlah sentiasa di kala aku terlupa
bertambah ilmu yang ku dapat.. lagi membuatkan diri tersedar
jauh berliku perjalanan ini
tidak semudah yang ku sangka

baru ku sedari apa yang aku fahami selama ini ada silapnya..
aku rasa mungkin aku sudah terlambat, dan tidak mampu membetulkan kekurangan
tapi sebaliknya
semoga masih ada waktu untuk aku...


"Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada bentuk, rupa dan harta benda kalian, tetapi Allah memperhatikan hati dan amal-amal kalian". [HR. Muslim. 


Monday, 5 November 2012

Food Experiment

Assalamualaikum.

Untuk semester 3, salah satu subjek yang membebankan dan memerlukan konsentrasi adalah subjek 'Food Experiment'.
Jika semester lepas, resepi diberikan, bahan-bahan disediakan tapi kali ini lebih memerlukan pemikiran kreatif dan kritis..haha

Apa yang perlu dilakukan utk kelas ni?
-mencari resepi berdasarkan topik minggu tersebut
-me-modified-kan resepi tersebut dgn modification yg telah diberikan
pastu siapkan sensory form..utk penilaian kita punya resepi nanti
paling penting, masak ler..apa lagi yg paling penting utk subjek ni
lepas masak,kena sediakan sample utk sensory pulak hah!!
dalam masa yg sama, kita sendiri pun kena jadi sensory utk group lain
banyak gilersss kan?

utk pengetahuan am korang semua,
objektif utamanya nk tgk,resepi yang kita modified tu berjaya ke tak..
tapi, kebiasaannya,.keh3...
modification itu hanya menjadi mimpi ngeri..huahuahua
jarang-jarang sekali utk modified sesuatu yg sudah sebati dgn diri kita
SETUJU?





ha...here's the contoh.. (apakah??)
sesiapa yg jadi panellist,dipersilakan duduk dan makan.. (best kan?)
pastu masa makan, sambil-sambil tu kena la isi form kt sebelah tu hah..
itulah yg dipanggil 'sensory form'.. kita x tahu yang mna satu original recipe,
tapi group members ntok recipe tu tahu ler..
hehhehe

selalunya,kumpulan aku mengambil langkah keselamatan agar tidak banyak masalah timbul 
kami akan cuba sehabis baik utk memilih resepi yang simple dimple utk setiap minggu.
Contohnya seperti di bawah ni..
haa...SIMPLE GILERSS KAN??
biar simple, asalkan sedap..
hahahaha...


sonang kan? sat ja nk masak pun

pejam mata pun boleh siap ni..haha



agak penat la untuk lab ini..penat masak, penat makan, penat membasuh,penat buat lab report..
tapi best la jugak!!huhu..
betul la jugak kan,sampai bila org nk suap kita ja..
sampai bila nk tunggu ja resepi tu jatuh dari langit, memang x la
sekali sekala kena la bersusahan, untuk kepentingan sendiri jugak suatu hari nanti
walaupun penat, sempat ja nk bergamabr sekali sekala..
huhu

with Abi

saja nk menyibuk..huhu

our lecturer..garang oiii

Kak Asiya,looks like Malaysian rite?hehe

Sayonara,jumpa lagi
ingin kembali ke pangkal jalan
study jom!!



Sunday, 4 November 2012

Saya Peniaga Junior

Assalamualaikum.

Walaupun dah berlalu, tapi x salah kan nk update pun..kan?
blog saya, suka hati saya la nak update cerita kurun ke berapa pun
huhu...gurau jewwww...
-,-'''

disebabkan stress search ntok assignment Epidemiologi sebentar tadi,
ditambah dengan lecture notes yang masih belum habis ditelaah untuk test
jadi dengan slamber-nya saya mengambil kesempatan ini utk berceloteh ka sini
eh,suka hati saya la, blog saya kan...

xda apa pun aku nk update,.
tajuk entry kali ni dh menceritakan segala..
so,sekarang,biarlah gambar pula menjelaskan pula











Summary of this picture:
- Aku dan roomate sibuk menyiapkan ala-ala poster utk jualan sampai 2-3 pagi
-last2 hujan,.terbang habeh manila card,.pasrah dan menyerah ja la
- Pada hari kejadian, kami menjual nuget dan goreng2 yang sewaktu dgnnya, rojak, kek,mufin


Itu sahaja...
tq..
hahaha...