kaWan...

Wednesday, 7 September 2011

dietetik..apakah??

Assalamualaikum.

Entry ini baru saja diupdate pada tanggal 7/02/2012 memandangkan ramai adik-adik yg selalu search pasal ni.rite?
sekarang ni,saya selaku pemilik blog ini,merupakan pelajar semester ke-2, B.c (Dietetics) di UPM.

Apa itu Dietetik ye kak?
ok,lets me explain for you

Bagi adik-adik lepasan SPM yg berminat nk amek course berkaitan dengan medic, but xnak amek Medicine Doctor..you can try to be a Dietician..!!

ok,meh nk explain apa yg akak belajar yee...
  1. Skop pelajaran bagi Dietetik merangkumi Biologi dan Kimia ONLYY!! say goodbye to Physics~ hehehe
  2. Lecture class sangat interesting,,memandangkan akak belajar pasal pemakanan only
  3. Bagi akak, setiap subjek sangat ringan, but memerlukan kemahiran dan kerajinan utk menghafal nota yaa...
  4. Skop utama course ini adalah pemakanan..saya ulangi..pemakanan..

next..
How to apply B.s (Dietetics)?
  • Asasi UPM - your chance is 99% to apply this course soon.WHY? -sebab anda akn diberi keutamaan jika dibandingkan dengan budak lepasan matrikulasi.PERCAYALAH!!
  • MATRIKULASI - your chance is 50%, tetapi itu pun bergantung pada result anda, dan tempat kosong yg ada bagi course ini.

Peluang pekerjaan?
Menjadi pakar pemakanan yg mana-mana hospital kerajaan.dan advantage is,people also called us as a doctor.bcoz we are wearing the white coat, just same like a doctor.cool huh?
lepas grad,boleh apply nk kerja kt mana-mana agensi kerajaan seperti Majlis Sukan Negara (MSN), any company yg pasarkan makanan. Jangan risau,.peluang sangat luas..!!

saya memang suggestkan la adik-adik try bidang ni.sangat bez and fun.
saya lepasan Asasi UPM, masa isi form untuk masok degree.,saya letak Dietetik as a second choice.Alhamdulillah, I got it.
But,kawan2 akak yg dari matrikulasi, diorang sendiri mengaku..ini bukan pilihan utama diorang.serius.

so,fikirkan lah yer..
kalau ada pertanyaan,or nk info lanjut lagi..u can emel to rushdaadiba21@gmail.com
i'll try my best to help you.
daa~


                       

60 comments:

  1. Akak, nak tanya, kalau sy apply asasi sains hayat and asasi sains kesihatan, boleh ke sy nk amek course dietetic ni ? thankyouu :)

    Lagi satu, dietetic ni bidang sains kesihatan kan ?

    Hope akak boleh jwb ;))

    ReplyDelete
  2. course dietetik ditawarkan di uitm,ukm,unisza and upm..
    jadi,akak sarankan adik apply asasi under uitm or upm la..jdi peluang adik nk dpt course ni lg cerah.. =)
    haah,dietetik ni under sains kesihatan

    ReplyDelete
  3. Okay akak ;) Alhamdulillah sy apply asasi uitm and upm tuu ;) Hee (;

    Thank tao akak !

    ReplyDelete
  4. ok...nnti dpt asasi upm..inform kt akak yer.. :)

    ReplyDelete
  5. as salam... sy dri kos dip makmal perubatan.. klu sy nk proced ker dietetik, o.k x???

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. kos dip makmal perubatan fokusnya psl apa ya? dietetik, mainly mmg biology,chemistry,.. kalau ada minat, teruskan.. :)

      Delete
    2. more focus kpd diagnose penyakit n uji kaji darah.. sy ad dengar y pasaran kerja lps graduate dietetik ni sgt luas, betul ke? actually dietetik ni ad x bljr math skali?

      Delete
    3. dietetics ni xda la ada kaitn sgt dgn uji kaji darah, tp still kna tahu la, utk assessment... math pn ada jgk,mmg akn guna pn

      Delete
  6. Saya ada hantar email pada akak, harap dapat balas :) thankyou

    ReplyDelete
  7. Sy lepasan spm 2012. Sy tk tau mana nk pilih antara Pharmacist , Dietics and nutrition. Basicly ,Sy minat Chemistry + health science.Tp pharmacist mcm susaaaah dan agk overrated..haha. In fact, sy pun mmg dari kecik suka tgk/baca psl nutrion2 ni (amalkan tu lain citer,haha), and masa belajar bio dkt sek pun sy suka chapter nutrition. So,apa akak sarankan? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nutrition more kpd community, dietetics pulak more kpd individu. nutrition prevent org dpt pnykit, dietetics pulak treat orang yg dah berpenyakit... beza tu.. pilih yg mna rasa sesuai dgn jiwa :)

      Delete
  8. Hmmm nak tanya pngk utk nak dapat kos ni berapa ye? Akak punya pngk dekat asasi dulu berapa? Thanks :)

    ReplyDelete
  9. akak. saya baru je email akak. hehe

    ReplyDelete
  10. assalam akak.saya dikehendaki buat 1 folio krjaya. n sya plih bdang dietition ni. saya nak taw apakah kelebihan n masalah dlm kerjaya ni....

    ReplyDelete
  11. salam..akak..nk tanya pngk utk amek dietetik ni berapa eh? muet dikira x?

    ReplyDelete
  12. salam kak,kalau nak apply dietik ni,pointer kena berape yek,and ramai tak batch akak yang 3.5 above ?

    ReplyDelete
  13. http://kerpuk-kualiful.blogspot.com/2013/06/berapa-pointer-nak-apply-dietetics.html

    ReplyDelete
  14. Saya Asper batch 8 and dapat dietetik jugak untuk intake 2013/2014 :D

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. batch sy,30 org..15 malay,15 chinese.3 lelaki malay,3 lelaki chinese.. rmai la tu.batch sebelum ni ada sorg je lelaki, dan lagi teruk,batch yang sebelum2 punya..xda lelaki.haaaa~~ tp bgus la,peluang pkerjaan cerah

      Delete
    2. knp xramai?sbb lelaki xminat kos ni atau kouta lelaki mmg sikit?

      Delete
    3. knapa x ramai tu, x pasti la.. rsanya xda kna mengena dgn kuota.tapi lelaki yg apply yg x ramai,maybe sbb bkn semua org tahu psl dietetik,kurang famous~ =)

      Delete
    4. owhh...kos ap yg rmai lelaki amik kt fklti perubatan dan sains kesihatan tu?smpai sekarang ni akak rse susah x subjek dy?rmai x yg score time exam?

      Delete
    5. dpt kos ni ke??haha, kos yg rmai lelaki..kos bc. sains (kesihatan pekerjaan dan persekitaran) rmai jgk la lelaki. utk dietetik,mmg tough subjek2 dy,mmg boleh score, tp score utk cukup2 mkn je la.

      Delete
  16. salam,kak ade kwn yg ambik sains pemakann? or website yg share experience sendiri in sains pemakann?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,mungkin adik boleh google search website berkaitan

      Delete
  17. share la lec note ke buku ke kt student first year yg xtau pape nie..hehe

    ReplyDelete
  18. kiranya nurition/pemakanan dan dietetic mmg beza la??

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari segi subjek yg belajar tu, subjek basic especially masa 1st year tu sama la..tp makin lama,dua bidang ni ada beza la belajarnya. nutritionist focus more to mencegah, dlm komuniti..dietitian ni lebih kpd merawat,

      Delete
  19. apakah subjek atau modul dalam diatetik (first year) ??
    apakah sebenarnya kerja seorang diatetik ??

    ReplyDelete
  20. Salam..akak,so pelajar lepasan matrikulasi nih mmg tipis la peluang nak spt kos nih? Saya amik kos nuh sbg pilihan utama ukm.. mohon reply,thank u :)

    ReplyDelete
  21. Wslm.. bagi universiti lain yg menawarkn course Dietetik ni, mungkin ada lagi kuota bagi pelajar matrikulasi, diploma dan stpm. Akak tulis tu khas mengenai UPM :) sebab kebiasaannya, IPTA yg ada program Asasi, akan mengutamakan pelajarnya dulu utk menyambung pelajaran ke perinjat degree,

    ReplyDelete
  22. salam kak Rushda. pngk untk dietetik nie tggi gk k?

    ReplyDelete
  23. wsalam..intake yg sekarang ni x pasti la berapa pngk. kalau x silap, intake dari matrikulasi,stpm,diploma dan asasi berlainan pngk yg ditetapkan.

    ReplyDelete
  24. salam kak nak tnya kalau nutrition ni apa bidang kerja dia . dah google tp still tak clear and tak jmpa betul2 . sy nak mintak tukar kos nutrition upm . sbnenarnya nak diettition tp pointer cam tak lepas . huhu . skrg sy kos major bio . keliru sama ada nk tukar nutrition ada mantain major bio . nk tukar sbb rasa major bio nak kerja nt ssah dpat . nutrition pulak mcm mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam saya nk tanya awak memandangkan sya bakal pelajar upm amik kos major bio gak..saya nak tanya major bio dengan major bio pendidikan peluang kerja tu sama ke tak..cma yg saya tau major bio pendidikan boleh kerja sbgai cikgu..and betul ke peluang kerja tu sangat terhad..

      Delete
  25. 1 btch ada lbh kurang bpe stdnt??cuak nyer..sye lpsan asasi upm batch 9

    ReplyDelete
    Replies
    1. x ramai..satu batch dlm 27-30 org shj...kouta ni lebih kurang ja utk mana2 IPTA..

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. salam ,kakak...nk tnye ni...
    sye amek course dip.environmental health sciences..then klau bachelor amok dietetic bleh kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pasti..tp dlm bidang yg sama.. health sciences..mungkin boleh google cari dulu :)

      Delete
  28. Kalau dip food tech nk ambik bachelor bietetik boleh x?

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum,kak.....bole terangkan mcmne nak amik asasi course nih ...bcoz sye da buat bnyak research but x tau mcmne nak apply course nih from beginning...n now saya bru 17 tahun n nak amik spm..so,nak wat preparation awal tkut terlmbat date nak apply,,,mohon pencerahan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Selepas SPM, boleh pilih sama ada Asasi/Matrik/Diploma.
      1. Asasi/Diploma - Melalui UPU (http://upu.moe.gov.my/web/)
      2. Matrik - Tarikh permohonan matrik biasanya akan diiklankan dalam akhbar.

      Selepas tamat Asasi/MAtrik/Diploma, boleh sambung program Ijazah Bc. Sains (Dietetik) di beberapa universiti tempatan seperti: UPM, UKM, UIA, USM, UNISZA.
      Harap membantu :)

      Delete
  30. Assalamualaikum, kak. Saya nak tnya kalau spm kite just ambik kimia and fizik boleh tak nk smbung belajar dlam bidang dietetik?. saya minat dngan dietetik. Mohon akk reply.:)

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum, kak. Saya nak tnya kalau spm kite just ambik kimia and fizik boleh tak nk smbung belajar dlam bidang dietetik?. saya minat dngan dietetik. Mohon akk reply.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, Biologi amek tak? bidang ni berkaitan dengan Biologi dik. :)

      Delete
  32. kalau amik diploma in food tech boleh apply utk course dietetik ni tak?

    ReplyDelete
  33. apa persedian yang akak sarankan sebelum amik course ni? apa antara buku-buku yang akak gune untuk belajar?thanks

    ReplyDelete
  34. kena amik asasi apa ek untuk sambung degree dietetic?

    ReplyDelete
  35. salam.. saya ad pertanyaan.. apa pendapat saudara/saudari tentang pembelajaran dan peperiksaan berkenaan kos ini..

    ReplyDelete
  36. Assalammualaikum saya nak tanya, subjek yang dipelajari dalam course ni apa ya? Saya betul betul minat biology tapi sangat tak minat chemistry, matematik still ada ke?

    ReplyDelete
  37. Akak saya nak tnye.kalau kite masuk poli bidang teknologi makanan boleh x saya mohon untuk ijazah dietetik lepas grad diploma??

    ReplyDelete